Děkujeme Nadačnímu fondu Tesca, který podpořil náš klub Zrníčko v rámci grantového programu "Vy rozhodujete, my pomáháme"

Nadacni fond Tesco 2019 logo vertical CZ

V čem nám NF Tesco pomohl?

Příspěvek jsme využili na podporu dětí, které nechodí do mateřské školy a mají potíže s adaptací na prostředí mimo vlastní rodinu. Během pandemie a všech opatření s tím souvisejících se význam přípravy dětí na vstup do školy ještě zvýšil, neboť byly dlouhé měsíce izolováni doma.

Zrníčko vede speciální pedagog, který kromě laskavého a vřelého přístupu ke každému dítěti, umí individuálně posoudit, v čem je potřeba  dítěti nejvíce pomoct, aby nebylo ve škole za "outsidera".

Malí hrdinové chodí do Zrníčka

Olík

Olíkovi jsou 3 roky a do Zrníčka chodí asi 5 měsíců. Tatínek je samoživitel a kromě Olíka vychovává ještě dva jeho další sourozence. Olík to už od narození zřejmě neměl lehké.

Otec, který je sám na tři malé děti a musí zvládat jejich výchovu, domácnost a všechny povinnosti s tím spojené, nemůže každému z nich věnovat tolik času, které by potřebovalo. Když přišel Olík poprvé do Zrníčka, překvapilo mne, že tatínkovi říká „mami“. Byl plačtivý, držel se pořád táty za nohu a nechtěl se ho pustit. Po chvíli se ale rozkoukal, viděl nové hračky a pobíhal od jedné k druhé.

U Olíka byl patrný opožděný vývoj řeči, špatné komunikační a jazykové dovednosti. S pozorností vydržel jen velmi krátkou dobu a někdy nereagoval vůbec. Olík však dělal obrovské pokroky a záhy se do Zrníčka těšil. Brzy jsme měli oba radost, jak drobné úkoly dokáže zvládnout sám. Byl na to patřičně hrdý. Nejvíce pokroků a zlepšení bylo vidět v jemné motorice, kdy od neschopnosti držet pastelku či drobné předměty, postupně zvádl i složitější činnosti jako je např. lepení či provlékání tkaniček.

Těší mne, že z našich společných setkání má Olík radost, roste mu sebevědomí a zlepšuje se jeho emocionální pohoda. Naučil se spoustu nových věcí a mluví v celých větách.

Jeho úsměv je pro mě největší odměnou.

Cítím radost z toho, že dětem v Zrníčku můžeme nabídnout přátelské, bezpečné a podnětné zázemí.