Kurz pro rodiče „Silní rodiče – silné děti“

V letošním roce opět nabízíme rodičům kurz „Silní rodiče – silné děti“, který posiluje jistotu při výchově dětí, ulehčuje komunikaci v rodině a nabízí sdílení zkušeností s ostatními.

Kurz začíná dne 21. 1. 2019 od 17.30 – 19.00 hod.

V prostorách Služby pro rodinu a dítě na adrese Belgická 22, Praha 2.

Jedná se o 10 na sebe navazujících setkání v týdenních intervalech.

Kurz je zdarma.

Přihlášky prosím posílejte mailem nebo telefonicky do 15. 12. 2018.

Kontakt: Bc. Veronika Tichá, tel: 730 852 859, e-mail: lysa.skp@diakonie.cz

Více informací o kurzu:

Mnoho rodičů se cítí ve výchově svých dětí nejistě, bezradně, dokonce věří tomu, že se jinde daří mnohem lépe. Nabízíme vám kurz, který posiluje jistotu při výchově dětí, ulehčuje komunikaci v rodině a nabízí sdílení zkušeností s ostatními rodiči.

Během 10 setkání se věnujeme těmto tématům:

• potřeby dětí (podněty, pohyb, bezpečí, láska, vrstevníci, seberealizace)
  • jak zvládnout emoce dítěte i svoje vlastní (vztek, strach)
  • jak odpočívat a myslet na sebe
  • účinné způsoby komunikace
  • stanovení hranic ve výchově
  • problémové situace v rodině (stravování, ukládání ke spánku, plnění povinností, puberta)
  • metoda přirozených důsledků (versus tresty)
  • řešení konfliktů

Jednotlivé setkání trvá 90 min, vždy 1x týdně. Kurz probíhá 2x ročně, na jaře a na podzim.

Podmínkou přijetí do kurzu je rodičovská zkušenost. Služba je poskytována zdarma.

Přečtěte si, jaká přání vyslovují maminky na začátku kurzu:

• abych měla více kontroly nad sebou a abych byla méně výbušná…
  • abych udržela pozornost dítěte…
  • když chci, aby dítě něco udělalo, tak aby poslechlo a já nemusela křičet…
  • reagovat lépe na vzdor dítěte - zvládat negativní emoce - dítěte i svoje vlastní…
  • nacvičovat konkrétní situace ze života…
  • abych se nemusela tolik zlobit na děti…
  • abych měla větší respekt u dětí

Co nám napsaly účastnice kurzu s odstupem času…

Dobrý den, z kurzu čerpám do teďka, i když bohužel nevyužívám potenciál naplno. Poslední dobou se vracím při řešení konfliktů s 3letou dcerou ev. při konfliktech mezi ní a jejím ročním bratrem k tomu, které potřeby má neuspokojené - pozornost, potřeba dělat si věci po svém, únava? Když si na zahrádce sedne do kopřiv a je z toho nářek, tak se snažím podat útěchu místo rady, ev. se zeptám, co by se dalo dělat jinak. Dnes ráno jsem ji přizvala do vymýšlení alternativy za hubování, když ničí brášku. Dohodly jsme se, že se přijde přitulit. Taky jsem se uvolnila z představy o "správném" jezení a přestala na to klást takový důraz, čímž se to po čase dost zlepšilo. Mnohokrát si vzpomenu na pojetí výchovy v partnerském versus mocenském stylu, spojeným s tresty, ale přiznám se, že ne vždy se udržím a někdy už na přirozený důsledek nemám dost trpělivosti… Doufám, že to pomůže, pro mě to byl rozhodně přínos. Také rádi vzpomínáme, hlavně dcera, když se objevíme v Belgické, chce hned do herničky. Vyřiďte i Aničce díky za hlídání a pozdrav. Hanka

Dobrý den, asi největším přínosem bylo pro mě uvědomění, že vztah s dětmi je o možnosti dát jim volbu a nechat je rozhodovat. také jsem si uvědomila, že každá rodina má svá vlastní pravidla, byť nepsaná. Konkrétní změna u nás doma se týká jídla - kdy jsem dala dětem větší prostor pro výběr toho, co chtějí jíst a kolik toho chtějí sníst, atmosféra doma se zklidnila. Zdravím Vás Petra

Tipy pro rodiče

Řekněte zřetelně „NE“, pokud se jedná o něco důležitého, např. bití mezi sourozenci. Pokud ale říkáte „NE“ příliš často, vaše dítě si na to zvykne a už vás nebude brát vážně.

Říkejte vašemu dítěti konkrétně a pozitivně, co od něho očekáváte. Např. Drž pevně svoji sklenici! (místo: Nepusť svoji sklenici!)

Když potřebujete něco nutného vyřídit a vaše dítě pořád vyrušuje od práce, vytáhněte z úkrytu zajímavou hračku!

Těšíme se na vaše zkušenosti s výchovou vašich dětí!